přejít na hlavní menu přejít na kontextové menu

Staňte se au pair v USA

Navigace:

 

Naučit se jazyk, nasbírat zkušenosti, osamostatnit se, vzdělávat se… Důvodů, proč tisíce českých dívek vyrazily jako au pair do USA, je mnoho. Vždyť Spojené státy jsou supervelmocí a ve vzdělávání a kulturně-výměnných programech patří ke špičce. Tak proč tuhle šanci nevyužít?

Vydejte se do USA jako au pair se STUDYLINE a získejte zkušenosti, ze kterých budete čerpat ještě po letech.

Jaké jsou podmínky programu Au pair v USA?

Garantem programu „Au pair v USA“ je americká vláda a je proto velmi přísně monitorovaný. Nároky na uchazečky jsou výrazně vyšší než pro au pair pobyty v Evropě. STUDYLINE na tomto programu spolupracuje s agenturou Au pair in America a všechny naše klientky se nám daří umístit nejpozději 6 až 8 týdnů od podání žádosti.

Pozor, jako první jsou vždy umístěné dívky, které mají nejen vzorně vyplněnou přihlášku, ale k ní i atraktivní přílohy (fotografie s dětmi, pochvalná doporučení). Významným plusem je i pokročilá znalost angličtiny.

Co musí splňovat zájemkyně o program Au pair v USA?

  • Musí být svobodná, bez závazků a ve věku mezi 18 až 26 lety.
  • Nutností je alespoň středně pokročilá znalost angličtiny.
  • Podmínkou je ukončené středoškolské vzdělání.
  • Potřeba jsou platný cestovní pas a řidičský průkaz.
  • Žadatelka musí být ve výborném zdravotním stavu.
  • Samozřejmostí je čistý trestní rejstřík.
  • Musí doložit reference, které dokládají alespoň 200 hodin práce s dětmi v posledních 3 letech.

Nejsnazší cestu do amerických rodin mají dívky nekuřačky, dívky hrající na hudební nástroj, sportovně založené slečny, ovládající základy vaření a mající kladný vztah ke zvířatům.

Co se od au pair očekává? Co má au pair v USA zajištěné?
  • Podpis kontraktu na 12 měsíců s možností prodloužení až na 2 roky.
  • Ihned po příletu účast na čtyřdenním školení ve státě  New York (školení pořádá  partnerská organizace Au pair in America).
  • Výpomoc v rozsahu 45 hodin týdně s péčí o děti a s domácími pracemi, které se přímo týkají dětí.
  • Zodpovědnost a flexibilita.
  • Studium angličtiny nebo jiných odborně zaměřených kurzů dle vlastního výběru.
  • Zpáteční letenku z Prahy do New Yorku a následně do místa bydliště hostitelské rodiny. Zdarma.
  • Zdarma čtyřdenní školení v New Yorku.
  • Kapesné ve výši minimálně 195,75 USD týdně. V programu Au pair Extraordinaire je minimální částka dokonce 250 USD týdně.
  • Jednorázový příspěvek na studium angličtiny nebo odborného kurzu ve výši 500 USD ročně.
  • 13měsíční J-1 vízum s možností prodloužení na dalších 12 měsíců.
  • Ubytování a stravu v rodině zdarma.
  • Základní zdravotní pojištění (léčebné výlohy do výše 50000 USD, zavazadla do výše 2500 USD. Pojištění se nevztahuje na zubaře a ostatní specialisty, sportovní činnost, ani na 13. měsíc pobytu).
  • Proto doporučujeme připojištění – Travel & Sports & Medical Insurance za 300 USD (léčebné výlohy do výše 500000 USD, nezbytné zubní ošetření, sportovní činnost, zavazadla do výše 2500 USD a zahrnutý je i 13. měsíc pobytu).
  • 2 týdny placené dovolené.
  • Volno v rozsahu jeden a půl dne každý týden (obvykle půl soboty a celá neděle).
  • Volný víkend jednou za měsíc (tj. od pátečního večera do pondělního rána).
  • Podporu amerického koordinátora po celý rok.
  • Možnost cestování po USA po ukončení au pair programu (13. měsíc).
  • Pro případ nesnází má každá au pair možnost použít bezplatnou 24 hodinovou Helpline.

Jak se registrovat do programu Au pair in America?

Založte si pod agenturou Studyline profil na stránkách Au pair in America. Vyplňte veškeré potřebné informace a nahrajte všechny nezbytné dokumenty. Hotovo!

Dokumenty potřebné k registraci

 ! Všechny formuláře naleznete na ke stažení na svém profilu. Formuláře musí být vyplněny černou propisovací tužkou (kromě CPI) !

  • Application form – vyplňuje uchazečka
  • 3 reference– 2 reference na péči o děti (nesmí vyplňovat členové rodiny). Dohromady musí splňovat podmínku min. 200 hodin za poslední tři roky. 1 reference od bývalého učitele, zaměstnavatele, …
  • Dopis rodině- dopis je nejdůležitější částí celé žádosti, proto byste si s ním měla dát velmi záležet. Dopis by měl být alespoň 600 slov. V dopise je velmi důležité jak prezentujete sama sebe, své zájmy, rodinu i zkušenosti s dětmi. Stejné zkušenosti s dětmi, které uvádíte v dopise, by se měly objevit i v referencích a ve formuláři "Childcare Experience".
  • Fotografie– max. 6 fotek; použijte jak rodinné fotografie, fotografie s kamarády, tak i fotografie, kde hlídáte děti nebo kde si hrajete s dětmi. Naprosto nevhodné jsou fotky se skleničkami a lahvemi alkoholu, fotky v plavkách se také nedoporučují. U fotografií by měl být krátký popisek, který vystihuje situaci na fotografii.
  • Medical form- část A vyplní au pair, část B vyplní doktor.
  • Personality Profile Test- jedná se o vyplnění tzv. osobnostního dotazníku ve formě psychotestu.
  • Výpis z rejstříku trestů- výpis nesmí být starší než 6 měsíců.
  • Kopie řidičského průkazu.
  • Kopie pasu.
  • Kopie maturitního vysvědčení nebo vysokoškolského diplomu.
  • Kopie dalších osvědčení či certifikátů.

Průběh vyřizování

  • Úvodní schůzka a úhrada zálohy.
  • Vyplnění formulářů a kompletace všech dokumentů.
  • Závěrečné interview.
  • Po kontrole kompletní žádosti vše zasíláme partnerské agentuře v USA.
  • Po schválení vaší žádosti/profilu jste zařazena mezi ostatní potencionální kandidátky na au pair. Rodiny mají přístup k vašim základním údajům a můžou vás kontaktovat. Vy i rodina máte jedinečnou možnost dozvědět se o sobě co nejvíce než se definitivně rozhodnete, zda spolu chcete spolupracovat. Proto je velmi důležité projevovat během telefonátu snahu, dozvědět se co nejvíce o dětech a rodině. Není důležité, zda mluvíte gramaticky správně, ale zda se snažíte co nejvíce komunikovat a projevujete opravdový zájem o děti a rodinu. Můžete obdržet i několik telefonátů od jedné rodiny, aby se ujistili, že jste pro ně opravdu vhodná au pair.
  • V momentě, kdy se dohodnete s konkrétní rodinou, domluvíme všechny potřebné detaily Vašeho odjezdu.
  • Předáme Vám "Placement Pack", který obsahuje: Confirmation of Placement – potvrzení s detaily o rodině a Vašem umístění, Payment Sheet – návod jak platit depozit, Guidelines for a Successful Year, Your Steps to America, informace o cestování po USA, informace o Orientation v New Yorku, informace o telefonních kartách, informace o zdravotním pojištění v USA, formuláře k vyřízení J-1 víza, Pre-Departure Information - informace před odletem a mnoho důležitých informací.
  • Organizátorem  Vám bude vystavena faktura za účast na programu EUR 230.
  • Vyřízení víz na ambasádě USA v Praze. S přípravou podkladů a vyřizováním víz Vám budeme asistovat.
  • Obdržíte letenku a ostatní podklady o pobytu v USA.
  • A pak už vzhůru za dobrodružstvím :-).

Je možné au pair pobyt prodloužit?

Ano. Au pair pobyt ve Spojených státech můžete prodloužit o 6, 9 nebo 12 měsíců. Žádost je nezbytné podat nejpozději 3 měsíce před koncem pobytu – můžete zůstat u stejné rodiny, nebo požádat o nalezení nové.

Pozor, že prodloužení au pair pobytu je závislé na prodloužení víz J-1. Zamítne-li vám ministerstvo zahraničí USA žádost o prodloužení, musíte USA opustit nejpozději na konci 13. měsíce. V opačném případě – tedy v případě prodloužení – vám rodina opět přispěje na studium. A to částkou 500 dolarů na rok, respektive částkou 250 dolarů na půl roku.  

Zdravotní pojištění vám automaticky prodlouží americký organizátor. K prodloužení pobytu potřebujete:

  • Reference od stávající rodiny v USA
  • Nově vyplněný formulář Child Care Form
  • Prohlášení, že chcete v USA zůstat dalších 6, 9 nebo 12 měsíců

Jaké jsou náklady na au pair pobyt ve Spojených státech?

I přesto, že zdarma máte letenku, ubytování v rodině i úvodní čtyřdenní kurz, počítejte na začátku s výdaji. Jsou to:

  • Registrační poplatek do programu ve výši 5000 Kč, který se hradí při úvodní schůzce formou zálohové faktury.
  • Doplatek za program. Počítejte s částkou 230 euro minus 5000 Kč za registrační poplatek.
  • Vízový poplatek, který aktuálně činí 160 dolarů. Aktuální výši poplatku ale zkontrolujte na stránkách amerického velvyslanectví.
  • Kapesné na úvodní čtyřdenní kurz. Doporučujeme zhruba 150 dolarů.

Program Au pair in USA: Na co se nás nejčastěji ptáte?

  • Jak dlouho trvá vyřízení au pair pobytu?

Doporučujeme se zaregistrovat hned, jak se rozhodnete pro účast v programu Au pair USA. Minimem jsou 3 měsíce před plánovaným odletem.  

  • Nemám řidičský průkaz, můžu se i přesto přihlásit do programu?

Bohužel nikoli. Účast na interview není možná bez splnění všech podmínek programu. Řidičský průkaz je nezbytný, protože jednou z povinností au pair je vozit děti do školy i ze školy. Řidičský průkaz tedy nestačí pouze vlastnit, je třeba být i dobrým a pozorným řidičem.

  • Mohu si vybrat konkrétní místo, kam bych chtěla do USA vyrazit?

Naše partnerská agentura Au pair in America umísťuje au pair do 165 oblastí 35 států. Naším úkolem je pro vás najít rodinu, která vám bude vyhovovat. A zkušenosti nám říkají, že rodina je podstatně důležitější než místo, kde budete. Proto je z vaší strany zásadní flexibilita ohledně umístění.

  • Mohu odjet k rodině, kterou jsem si našla v USA sama?

Ano. Rodina i vy ale musíte splňovat požadavky programu. Rodina se také musí registrovat u naší partnerské agentury v USA. Na vás je kontaktování zástupce naší agentury a informování o vybrané rodině. I v okamžiku, kdy máte rodinu vybranou, musíte absolvovat standardní postup. Tedy vyplnění přihlášky, interview a podobně.

  • Můžu program ukončit předčasně a odjet domů, když se mi nebude v USA líbit?

Můžete, nicméně ztratíte nárok na vrácení depozitu (pokud jste depozit hradila), propadne vám 13. měsíc na cestování a také zpáteční letenku si budete muset uhradit sama. Proto ještě před přihlášením do programu zvažte, zda vydržíte rok daleko od domova, v odlišném prostředí, bez rodiny a bez přátel. Na začátku se vám bude stýskat, ale s pomocí koordinátora, rodiny a nových přátel stesk rychle překonáte.

Jaké jsou další au pair programy ve Spojených státech?

Au pair Extraordinaire

Pro zkušené au pair nabízíme program Au pair Extraordinaire s minimálním kapesným 250 dolarů týdně. Podmínky jsou přísnější než v případě klasického programu:

  • Minimální věková hranice je 20 let.
  • Nutností je středoškolské vzdělání ve vztahu k dětem (SPGS, SZS, Rodinná škola), případně lékařské nebo pedagogické vzdělání (učitelství pro základní školy).
  • Žadatelka musí mít alespoň dvouletou praxi v péči o děti.

Přihlásit se mohou i au pair s minimálně dvouletou praxí v zahraničí. Tu musí doložit ověřitelnými referencemi. Ostatní podmínky jsou stejné jako u „základního“ au pair programu.

Educare in America

Chcete nejen pracovat jako au pair, ale i studovat? Pak právě vám je určený programu Educare. Ten zahrnuje týdně 30 hodin práce au pair a 6 hodin studia. Příspěvek na studium je až 1000 dolarů ročně, týdenní kapesné činí 146,81 dolarů týdně.

Do programu Educare můžete nastoupit v červenci nebo srpnu (přihláška musí být kompletní do poloviny května) nebo v prosinci (přihlášku musíte poslat nejpozději v polovině září). V systému přihlášky našeho amerického partnera najdete seznam škol. Ostatní podmínky jsou stejné jako u klasického au pair programu.

Vyberte si jazykový kurz

© 1999 - 2016 STUDYLINE s.r.o. - studium v zahraničí, Uhelný trh 9, 110 00 Praha 1, tel.: 224 233 428, e-mail: info@studyline.cz